torstai , 12 syyskuun 2024
Suomen merenkulun historia

Suomen Merenkulun Historia – Laivoja, Loistoa ja Tarinoita

Suomea ympäröi meri, ja kansamme elämä on kautta aikain ollut syvästi sidoksissa sen aaltoihin. Suomen merihistoria kertoo tarinaa rohkeudesta, innovaatioista ja yhteisöjen elinvoimasta. Meret ovat tarjonneet suomalaisille paitsi elannon, myös yhteyden muuhun maailmaan. Tästä syntyneet tarinat ja perinteet ovat olennainen osa merenkulkuperinnettämme ja vaikuttavat edelleen siihen, miten näemme itsemme osana suurempaa maailmanhistoriaa. Suomen merenkulun vaikutus kansalliseen identiteettiin on merkittävä, ja se näkyy niin laululyriikassa kuin kansallismaisemissammekin. Tässä artikkelissa sukellamme Suomen merten menneisyyteen ja tutkimme, miten se muovaa tulevaisuuttamme.

Alkukantaisista alkeista kohti ammattimaisempaa merenkulkua

purjelaivojen aikakausi Suomessa

Merien ja järvien muovaamassa Suomessa merenkulkuperinne juontaa juurensa syvälle maamme historiaan. Ennen purjelaivojen aikakautta Suomessa, merellä liikutiin varsin alkukantaisin välinein. Yhteiskunnan kehittyessä ja merenkulkutaitojen karttuessa, käydystä vaihtokaupasta alkoi muotoutua merkittävä elinkeino. Tässä vaiheessa historiaa suomalaiset olivat jo tottuneita käyttämään pitkiä rannikkoseutujaan hyväkseen kalastuksessa ja kaupankäynnissä.

  • Käsinveistetyt laivat toimivat viestinviejänä aikakaudelle, jolloin kaupankäynti rannikoilla ja lähivesillä alkoi lisääntyä.
  • Alkukantaisten veneiden asteittainen kehitys purjelaivoiksi loi pohjan maamme myöhemmälle menestykselle kansainvälisillä merillä.
  • Alkeellisista purjeveneistä kehittyi monipuolisia aluksia, jotka soveltuivat paremmin muuttuviin sääolosuhteisiin ja pitkille matkoille.

Pitäen kiinni perinteistä ja soveltaen uusia tekniikoita, suomalaiset rakentajat ja merenkulkijat loivat perustan laivanrakennuksen tuleville sukupolville. Puusta veistettyjen alusten kuljettamat kauppatavarat, kuten turkikset ja traani, olivat alkuun yksinkertaisen kaupankäynnin muotoja, mutta pian niistä muodostui merenkulun keskeinen osa. Tämä kauppaohjautunut merenkulkuperinne paisutti purjelaivojen aikakautta Suomessa ja loi rikasta historiaa tuleville polville tutkittavaksi.

Limisaumaiset alukset ja Suomen varhainen laivanrakennus

Suomen varhainen laivanrakennus

Jo keskiajalta peräisin olevat tiedot paljastavat, kuinka suomalaiset laivanrakentajat kehittivät kädentaitojaan merellisessä ammatissaan. Pohjoisen maamme varhainen laivanvarustamojen historia Suomessa on tarina rohkeudesta ja yksinkertaisten veneiden sekä kehittyneempien purjelaivojen valmistuksesta, joka rakensi perustan nykypäivän meriteollisuudelle.

Pohjalaisten taito rakentaa merikelpoisia aluksia

Erityisesti Pohjanmaan rannikkoalueilla asuvilla suomalaisilla oli jo 1300-luvulta taito valmistaa limisaumaisia aluksia, jotka kestivät Itämeren oikullisia olosuhteita. Käytössä oli limisaumainen rakennustapa, periytyen viikinkien merenkulkuperinteistä ja soveltuen alueen raa’an luonnon asettamiin haasteisiin.

Merenkurkun ja pohjanperäläisten kauppamatkat

Merenkurkussa viihtyneet talonpojat hyödynsivät vesiväyliä elinkeinonsa tukena harjoittamalla muun muassa hylkeenpyyntiä. Kaupankäynti rajoittui alkuun lähialueisiin, mutta sitä laajennettiin pian kattamaan Itämeren rannikko. Sisävesien anteliasta lohisaalista alettiin kuljettaa limisaumaisilla aluksilla kaupunkien markkinoille asti, mikä vahvisti perinteisiä merenkulkutaitoja.

Limisaumainen rakennustapa viikinkilaivoista talonpoikien kuutteihin

Limisaumaiset alukset, joiden histooriaan kytkeytyvät sekä viikinkilaivat että myöhemmin talonpoikien kuutit, olivat keskeinen osa maamme varhaista merenkulkua. Tämä rakennustapa ei ainoastaan ollut teknisesti edistyksellinen aikakauteensa nähden, vaan se tallensi myös osan kansallista identiteettiämme. Rannikon työläiset, joiden päivittäinen toimeentulo perustui näiden alusten varaan, juurruttivat kyseisen rakennustavan niin syvälle, että se kantaa edelleen perintönä nykyhetkeen.

1600-luvun merenkulkuelinkeinon murros ja tervan vienti

tervan vienti Suomesta

1600-luvulle tultaessa Suomen merenkulkuelinkeinossa tapahtui olennainen muutos. Merkittäväksi kauppatavaraksi muodostui terva, jonka vienti Suomesta ulkomaille alkoi kukoistaa. Tienraivaajina toimivat pienet, mutta merikelpoiset limisaumaiset kuutit, jotka oli veistetty ajan käsityötaitojen mukaisesti. Nämä alukset kuitenkin kohtasivat uudenlaisen haasteen, kun tervan suurikokoinen ja raskas luonne alkoi vaikuttaa merenkulkuelinkeinon rakenteisiin.

Tervoista tuli niin suosittuja, että ne muuttivat kaupankäynnin ja merenkulkuelinkeinon dynamiikkaa. Tervan vienti Suomesta oli voimakasta ja vaikuttavaa, mutta se vaati uudenlaista kapasiteettia ja kantavuutta laivoilta. Markkinoille tuli tarvetta kookkaammille, vankemmille aluksille, sillä perinteiset talonpoikien käyttämät kuutit eivät yksinkertaisesti riittäneet vastaamaan tervankaupan kysyntään.

  • Ajan kuluessa tervan vienti kannusti suurempien laivatyyppien kehitystä ja rakentamista.
  • Limisaumaisten kuuttien rinnalle ilmestyi uusia, tehokkaampia aluksia, jotka pystyivät kuljettamaan suurempia tervamääriä.
  • Kauppalaivastojen kasvu muovasi syvästi merenkulkuelinkeinon luonnetta ja lopulta nosti sen uudelle tasolle ammattimaisuudessa ja volyymissa.

Tervan viennistä tuli merkittävä tulonlähde ja se katalysoi myös merenkulkuelinkeinon ammattimaisen harjoittamisen kasvua Suomessa. Kaupunkien porvarit ja laivanvarustamot alkoivat hallita tervankauppaa, ja näin ollen myös merenkulun harjoittaminen siirtyi osaksi laajempaa kaupallista toimintaa.

Pietarsaaren laivanrakennuksen kukoistus ja Momma-veljesten perintö

Pietarsaaren laivanrakennus

Historian lehdillä Pietarsaari loistaa merkittävänä laivanrakennuksen keskuksena, joka kohoaa esiin erityisesti 1600-luvulta. Alueen merenkulkuperinne, tunnetut suomalaiset laivanrakentajat sekä luonnon tarjoamat resurssit synnyttivät pohjan Pietarsaaren laivanrakennuksen kukoistukselle. Osaamista ja mestarillista työtä kuvastivat myös alueelle perustetut karjanot, jotka keskittyivät erityisesti suurikokoisten kauppalaivojen tuotantoon.

Kruunun veistämö ja sen perustamisen taustalla olleet historialliset henkilöhahmot, kuten levottomista vesistä tunnetut Momma-veljekset, viitoittivat tietä merenkulkuelinkeinon tulevaisuudelle. Tämä perintö tukee Pietarsaaren mainetta suomalaisen laivanrakennuksen sydämenä.

Merenkurkun talonpoikien rooli laivanrakennuksessa

Merien ympäröimässä Suomessa on Merenkurkun talonpojat olleet tunnettuja taitavista laivanrakentajista. Rannikkoalueiden asukkaat olivat erikoistuneet kulkemaan kauas avomerelle, mikä vaati heiltä erinomaista laivanrakennustaitoa. Tiiviit yhteisöt keräsivät osaamista sukupolvelta toiselle, ja niin pienistä veneistä muotoutuivat suuret merikelpoiset alukset.

Pirilön ja Pinnonäsin kartanoiden merkitys alueelle

Lars ja Hans Fordell, joiden panos suomalaisessa laivanrakennuksessa oli mittaamattoman suuri, palkittiin arvovaltaisilla kartanoilla. Pirilön ja Pinnonäsin kartanot olivat paitsi aatelin statussymboleja, myös näkyviä merkkejä laivanrakennuksen arvostuksesta yhteiskunnassa. Kartanot toimivat myös kohtaamispaikkoina, joissa tulevaisuuden laivanrakennussuunnitelmia hahmoteltiin.

”Finlands Wapn” honkalaiva ja sen historiallinen merkitys

”Finlands Wapn” on yksi merkittävimmistä esimerkeistä Pietarsaaren historiallisessa laivanrakennuksessa. Honkalaiva, jonka nimi kantaa suomalaisen rohkeuden ja taituruuden kaikua, osoitti koko maailmalle, että suomalaiset pystyivät rakentamaan merikelpoisia aluksia, jotka kykenivät purjehtimaan vaativilla kansainvälisillä vesillä. Laivan valmistuminen oli osoitus Momma-veljesten perinnön jatkuvuudesta ja Pietarsaaren asemasta laivanrakennuksen huipulla.

Suomen merenkulun historia – Kruunun ja porvariston valtakausi

merenkulkumuseot Suomessa

Suomen merenkulun kehityskaari sai uuden suunnan kruunun ja porvariston valtakaudella. Valtion kasvava rooli laivanrakennuksessa sekä porvarillisten laivanvarustamojen nousu loivat pohjan merenkulun ammattimaiselle harjoittamiselle, mikä näkyy läpi koko laivanvarustamojen historiassa Suomessa. Tämä ajanjakso kuvastaa sitä, kuinka merenkulku muutti muotoaan talonpoikaisesta toiminnasta kohti laajoille vesille levittäytyvää kaupankäyntiä ja liikenteen hallintaa.

Laivanvarustamojen perinnön säilyttäminen on yksi keskeisimmistä elementeistä merenkulkukulttuurimme dokumentoinnissa. Nykypäivän merenkulkumuseot Suomessa keräävät ja esittelevät uniikkeja esineistöjä, aluksia ja arkistomateriaaleja, jotka valottavat kotimaamme merenkulun rikasta historiaa. Museoiden galleriat ja näyttelytilat herättävät henkiin menneiden aikakausien tarinat, alkaen ensimmäisistä pienistä kauppakuuteista aina valtion omistamien suurten laivojen valmistukseen saakka.

Merenkulun ammattimaistuminen oli vääjäämätön seuraus sekä kruunun veistämön perustamisesta että porvarillisten laivanvarustamojen kasvusta. Nämä institutionaaliset voimat muokkasivat tapaa, jolla Suomessa suhtauduttiin merenkulkuun, ja näin ollen ne loivat perustan nykyiselle merenkulkuteollisuudelle. Ammattimaistunut merenkulku kiihdytti kauppatavaroiden, kuten tervan ja viljan, viennin kasvua ja toi suomalaisille merenkulkijoille arvostetun aseman merellä liikkujina.

  • Merenkulkumuseoiden kokoelmat ja näyttelyt välittävät tietoa ja ymmärrystä merenkulun historiasta
  • Kruunun veistämön perustaminen merkitsi valtiollisen laivanrakennuksen alkua
  • Porvariston nousu ja laivanvarustamojen kehitys vahvisti Suomen merenkulun ammattimaista otetta

Tämä historiallinen ajanjakso näyttää meille, kuinka vakiinnutettu merenkulku ja sen hallinta muodostivat keskeisen osan kansallista kehitystämme – merenkulun ammattimaistuminen Suomessa on tärkeä osa sitä, kuka olemme tänään. Museot, arkistot ja historialliset tutkimukset jatkavat sen varmistamista, että tämä perintö kantaa eteenpäin tuleville sukupolville.

Kauppalaivastojen aikakausi ja rannikkomeren kaupankäynti

kauppalaivastot Suomessa

Kauppalaivastojen nousu oli merkittävä käännekohta Suomen merihistoriassa. Siirrytään ajassa taaksepäin, kun rannikkomeri ja sen läheiset reitit toimivat kaupankäynnin perustana ja yhdistivät etäisiä markkinoita. Merenkulkukauppa koki kasvun aikakauden, ja pienet, paikallisesti merkitykselliset kaupankäynnin alukset vaihtuivat vähitellen suurempien kauppalaivaston jäsenten käsiksi.

  • Laivojen koko ja purjeiden lukumäärä kasvoivat vasteena kasvaneelle kauppatavaroiden määrälle.
  • Suomi tarttui mahdollisuuteen laajentaa merenkulkukauppansa ulottuvuutta tarjoamalla tehokkaampaa kuljetuskapasiteettia erityisesti tilaa vieville tuotteille, kuten tervalle.

Kauppalaivastot vahvistuivat ja niitä alettiin käyttää entistä enemmän hyödykkeiden viennissä ja tuonnissa. Kauppalaivastot Suomessa eivät ainoastaan liikennöineet rannikkomerillä, vaan suuntasivat myös kauemmas avomeren yli, mikä avasi uusia kauppateitä ja markkinoita.

Samaan aikaan merenkulun infrastruktuuri kehittyi. Satamia laajennettiin, ja ne muuttuivat vilkkaiksi kauppapaikoiksi, joissa kauppatavara vaihtoi omistajaa. Näin varmistettiin, että Suomen merenkulkukauppa pysyi kilpailukykyisenä myös kansainvälisillä näyttämöillä.

  • Kauppatavaran kuljettaminen oli nyt tehokkaampaa, ja laivojen lastikapasiteetin kasvattaminen mahdollisti suurten määrien vientiä.
  • Suomalaiset kauppalaivat purjehtivat ympäri Eurooppaa, tuoden kotiin niin suolaa kuin viljaa ja levittäen Suomen mainetta kauas rajojensa ulkopuolelle.

Tämä ajanjakso muodosti vankan perustan sille, mitä myöhemmin tulisimme tuntemaan modernina merenkulkuelinkeinona. Kaupankäynnin merkitys Suomelle oli korvaamaton, ja sen perustukset juurutettiin syvälle kansakunnan taloudelliseen ja kulttuuriseen maaperään.

Suurvaltakauden melskeet ja suomalaisen merenkulun kehitys

Suomen suurvaltakauden merenkulku

Suomen suurvaltakauden merenkulku joutui koetukselle 1700-luvun konflikteissa, jotka tunnetaan nimellä Isovihan ja pikkuvihan ajat. Nämä sotaisat vuodet keskeyttivät merkittävästi perinteistä laivanrakennusta ja kaupankäyntiä, mutta rauhan palattua aloitettiin Suomen merenkulun uudelleenrakennus monin verroin entistä innostuneemmin.

Isonvihan ja pikkuvihan vaikutukset merenkulkuun

Islannin ja pikkuvihan aikaansaama hävitys ja kauppareittien katkeaminen tärväsivät rannikkoyhteisöjen elämän, kun vihollisfaktiot häiritsivät avomerellä tapahtuvaa liikennettä. Vaikuttavien sotien ajankohtana moni suomalainen laivuri menetti aluksensa, ja kaupankäynti Itämeren alueen kanssa muuttui vaaralliseksi puuhaksi.

Kaupankäynnin ja laivanrakennuksen uudelleenherääminen

Barbaarisista vuosista toivuttuaan suomalainen merenkulkuelinkeino alkoi kukoistaa uudelleen. Kaupankäynti virkosi ja laivanrakennus sai uusia tuulia 1800-luvun teknologisien innovaatioiden, kuten höyryvoiman, myötä. Kansakunnan elinvoimaisuus näkyi sekä laivojen laadussa että siinä, kuinka suomalaisten merenkulkijoiden taitoja alettiin arvostaa kansainvälisesti.

Suomen höyrylaivojen kehitys ja menestys

höyrylaivojen kehitys Suomessa

Suomen vesistöt ovat nähneet monenmoista muutosta, ja erityisesti höyrylaivojen vaikutus on ollut mittaamaton. Käynnistäen teollisuusvallankumouksen kädet, höyrylaivojen kehitys Suomessa avasi aivan uuden luvun merenkulkuperinteessämme. Tämä edistys on nähtävissä niin säilyneissä historiallisissa aluksissa kuin aktiivisissa risteilytoimissa.

Höyrylaiva Saimaa – 130 vuotta merellisiä seikkailuja

Lipulaivamme, höyrylaiva Saimaa, on komeillut vesillämme jo yli vuosisadan verran, ollen elävä muistomerkki alati kehittyvälle merenkulkualalle. Saimaa ei ole ainoastaan historiallinen alus, vaan myös kulttuurin kannalta korvaamaton, jatkaen tarinaansa museoaluslaiturista käsin.

Tsaarinaikaiset alukset ja höyrylaivaregatat

Perinteinen höyrylaivakulttuuri henkii vahvana, kun historialliset tsaarinaikaiset laivat ja modernit höyrylaivaregatat kokoavat yhteen vesistöillämme nostalgian ja uudistumisen. Regatat ovat kunnianosoitus menneisyydelle ja todistus perinteiden henkiinherättämisen voimasta, tuoden yhteen höyrylaiva-aficionadoja ja merihistoriasta kiinnostuneita.

Museolaivat ja historialliset alukset Suomen vesillä

museolaivat Suomessa

Suomen rikas merenkulkuperinne elää ja hengittää yhä museolaivoissa ja historiallisissa aluksissa, jotka lepäävät majesteettisesti Suomen vesistötä ympäröivien laiturien äärellä. Nämä kiehtovat kelluvat museot avaavat ainutlaatuisen ikkunan menneisyyteen, tarjoten samalla elämyksiä sekä paikallisille että matkailijoille.

S/S Kouta – Aikamatka höyrylaivan kyydissä

Yksi näistä merenupeista on S/S Kouta, joka vie matkustajat aikamatkalle menneisyyden höyrylaivamatkailun pariin. Täysin kunnostettu ja ylpeänä vesillämme kulkeva Kouta tarjoaa unohtumattomia elämyksiä jokaiselle, joka astuu sen kannelle.

Suomen vanhin museolaiva Ahkera palaa vesille

Ahkera, joka on Suomen vanhimpia museolaivoja, on saanut uuden mahdollisuuden kertoa tarinaansa, kun se on palannut upeasti entisöitynä ja kunnostettuna takaisin risteilykäyttöön. Ahkeran höyrykoneet käynnistyvät jälleen, kuljettaen mukanaan tarinoita ajoilta, jolloin Suomen vesillä elettiin merenkulkun kulta-aikaa.

Perinteinen merenkulkutietämys ja kansallinen identiteetti

perinteinen merenkulkutietämys

Meri on muovannut Suomea historian saatossa, ja perinteinen merenkulkutietämys on syvällä kansamme sydämessä. Suomalainen merenkulku on kantanut mukanaan tarinoita sekä tietoja, jotka ovat kulkeutuneet sukupolvelta toiselle, muokaten kansallista identiteettiämme pysyvästi. Merenkulun perinteet eivät ole vain muistoja menneisyydestä, vaan ne ovat elävä osa nyky-yhteiskuntaamme, näkyen esimerkiksi kansantaiteessa sekä rakennetussa ympäristössämme.

Tämän päivän moderni merenkulku perustuu osin vanhoihin perinteisiin, ja niiden vaaliminen on merkki siitä, että vaalimme omaa alkuperäämme ja arvostamme esi-isiemme osaamista. On tärkeää, että säilytämme ja jaamme tätä perinteistä merenkulkutietämystä, jotta myös tulevat sukupolvet voivat ymmärtää, kuinka merkittävä osa se on kansallista identiteettiämme.

  • Kulttuuriperimämme ja merenkulun historia heijastuvat muun muassa nimistössämme, perinnekäsitöissämme ja jopa ruokakulttuurissamme.
  • Merenkulkijoiden ja laivanrakentajien perheet ovat opettaneet taitojaan lapsilleen, säilyttäen näin vanhaa tietämystä.
  • Museot ja kulttuuri-instituutiot tekevät tärkeää työtä kootessaan ja esitellessään tätä ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

Perinteen ja historian ylläpitäminen antaa meille paitsi juuret ja yhteenkuuluvuuden tunteen, myös opettaa meitä ymmärtämään oman identiteettimme kulmakiviä. Se kertoo selviytymisestämme luonnonvoimien keskellä, merenkulkijoiden urheudesta ja sen vaikutuksesta nykypäivän suomalaiseen merenkulkuun.

Tarinoita laivojen elämästä ja merenkulkijoiden kohtaloista

laivojen elämä

Meret ovat olleet kautta aikain ihmiskunnan historian ja tarinoiden lähde. Mitä jännittävimpiä ovat ne tarinat, joita kerrotaan niiden laivojen kannella, jotka ovat nähneet sekä aikojen raakuutta että vuosisatojen kauneutta. Laivojen elämä ja merenkulkijoiden tarinat kätkevät sisäänsä syviä inhimillisiä kohtaloita, jotka kertovat rohkeudesta, kaipuusta ja toisinaan myös tragedioista.

Laiva ”Kaunis Veera” ja sen kulttuurihistoriallinen muutos

Merkittävä esimerkki laivan elämänmuutoksesta on Porvoota rikastuttava ”Kaunis Veera”, laiva joka alkujaan toimi tukkilaisten asuntoproomuna ja on sittemmin muutettu kulttuuritapahtumien näyttämöksi. Tämä omaa aikakauttaan kuvastava alus antaa meille ymmärrystä menneiden sukupolvien elämästä ja yhteiskunnallisista muutoksista.

Titanic-näyttely ja suomalaisten tarinoiden paljastuminen

Maailman merihistorian ikonisimpiin tapauksiin lukeutuva Titanicin uppoaminen on osa suomalaista merenkulkuperinnettä Titanic-näyttelyn kautta, joka Forum Marinumissa tuo esiin suomalaismatkustajien traagiset tarinat. Äänimaailman ja esineistön kautta avautuva näyttely kuljettaa kävijät ajassa taaksepäin kohtaamaan sen ajan todellisuuden ja eläytymään merenkulkijoiden aitoihin kokemuksiin.

Merihistoria tänään – Merenkulkuperinteen vaaliminen ja uudet alukset

Merihistoria nykyään ei suinkaan ole vain museoiden seinillä vaan elää ja hengittää aktiivisessa käytössä olleiden alusten kautta. Historiallisten höyrylaivojen kannella järjestettävät yleisöristeilyt tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea ja oppia suomalaisen merenkulun rikkaasta historiasta elävästi. Näillä risteilyillä matkustajat saavat tuntea yhteyttä menneisyyteen, nähdessään ja kokien höyryn voiman sekä muistuttaen meitä ajasta, jolloin meri oli pääväylä yhteyksille maailmalle.

Yleisöristeilyt historiallisilla höyrylaivoilla

Höyrylaiva s/s Saimaan kunnianarvoiset 130 vuotta merillä kulkevat jokaisen risteilyn myötä. Laivan kannella aika tuntuu seisahtuvan, kun matkustajat astuvat sisään historian lehdille ja saavat näin arvostuksen perinteisen merenkulkuperinteen vaalimisesta. Valtakunnallisesti tunnustetut regatat, kuten ne, jotka Suomen Höyrypursiseura järjestää, ovat osoitus merihistorian elinvoimaisuudesta ja merenkulkijahengen ikiaikaisesta voimasta.

Oulujärven höyrylaivojen menestys nykypäivänä

Oulujärvi, Suomen toiseksi suurin järvi, heijastaa höyrylaivojen aikakauden loistoa, kun Oulujärven höyrylaivat kuten S/S Kouta ja hiljattain omistajuutta vaihtanut Kajaani I viettävät kesäkauttaan perinteisillä risteilyillä. Nämä alukset eivät ainoastaan tarjoa matkustajille unohtumattomia elämyksiä, vaan myös ylläpitävät ja opettavat perinteistä merenkulkutaitoa tuleville sukupolville. Koutan sata vuotta jatkunut tarina on todiste siitä, että merenkulkuperinteen säilyttäminen on arvokasta ja antoisaa työtä – se on elävä muistutus siitä, kuinka syvät juuret Suomen merenkulkuperinteellä todellisuudessa on.

Lue myös

suomalainen luontofilosofia

Suomalainen Luontofilosofia – Metsän ja Veden Kanssa

Suomessa luontofilosofia välittyy jokapäiväisessä elämässä, kutoen yhteen syvän kiintymyksemme metsiin ja vesistöihin. Se on olennainen …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *